8 Οκτωβρίου 2012

Μόνιμη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών

Σε μόνιμη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, με αντικειμενικά κριτήρια και δυνατότητα εξόφλησης σε περισσότερες και χαμηλότερες δόσεις, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι οφειλέτες αλλά και το Δημόσιο να εισπράττει τα χρέη προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.


Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση το νέο σχέδιο του υπουργείου μελετάται να θεσπιστούν αντικειμενικά κριτήρια, εισοδηματικά και περιουσιακά βάσει των οποίων θα αποδεικνύεται η οικονομική δυνατότητα κάθε φορολογούμενου και, επομένως, οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ θα είναι υποχρεωμένοι να χορηγούν συγκεκριμένο αριθμό δόσεων που μπορεί στο εξής να φθάνουν και τις 48, εκ των οποίων πάντως κάθε μία δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ!


Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι σήμερα η ρύθμιση που ισχύει δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον που οφείλει στην εφορία να πληρώσει έως και σε 48 δόσεις, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 300 ευρώ. Σε καμία περίπτωση όμως δεν χορηγείται από τις εφορίες ο ανώτατος αριθμός δόσεων, αφού πάγια τακτική είναι να παρέχεται δυνατότητα εξόφλησης σε 15 ή το πολύ σε 17 δόσεις.


Σε κάθε περίπτωση βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι να θεσπιστεί μια μόνιμη ρύθμιση, που δεν θα «κλείνει», θέτοντας χρονικά περιθώρια για να υπαχθεί κάποιος σε αυτή, ώστε να κερδίσει τα ευεργετήματα, αλλά αντίθετα οποιαδήποτε στιγμή θα μπορεί κανείς να ενταχθεί, ακόμη και εάν είχε κατά το παρελθόν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις στις οποίες δεν ανταποκρίθηκε.


Τη θέσπιση εξάλλου νέου συστήματος εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών έχει προαναγγείλει και ο αρμόδιος επί των εσόδων υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος κατ' επανάληψη έχει τονίσει ότι εξετάζεται βελτίωση του σημερινού συστήματος με εξάλειψη γραφειοκρατικών διαδικασιών και αρρυθμιών που έχουν επίπτωση στον αριθμό των δόσεων, μέσω της θέσπισης ενός ενιαίου συστήματος με βάση συγκεκριμένα κριτήρια στο πρότυπο της καλύτερης πρακτικής που ισχύει σε προηγμένες φορολογικά χώρες.


Με τη νέα ρύθμιση ουσιαστικά το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να αποφύγει την «κόκκινη» κάρτα από την τρόικα που δεν επιθυμεί επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις για χρέη του παρελθόντος.


Το νέο καθεστώς πάντως που θα ισχύσει για τα ληξιπρόθεσμα χρέη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το νέο ποινολόγιο της εφορίας και αμέσως μετά το σχέδιο νόμου που θα αφορά στην κατάργηση του ΚΒΣ από την 1η Ιανουαρίου 2013, το οποίο αναμένεται ότι θα κατατεθεί έως τα μέσα του τρέχοντος μηνός.


Τέλος ο ΚΒΣ


Ο κ. Μαυραγάνης, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, επιθυμεί την ουσιαστική κατάργηση του ΚΒΣ και όχι απλώς την αντικατάστασή του από τους Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών, που ήταν το αρχικό σχέδιο με το οποίο καταργούνταν μόνο ορισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες και αγκυλώσεις του κώδικα.


Αυτό που επιδιώκει είναι να επιτευχθεί ριζική απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, με μοναδικό στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.


Για το λόγο άλλωστε αυτό συνεχώς κερδίζουν έδαφος οι εξής αλλαγές:


* Κατάργηση όλων των πρόσθετων βιβλίων που υποχρεώνονται να τηρούν μια σειρά από επιχειρήσεις και επαγγελματίες.


* Αυστηροποίηση των φορολογικών ποινών για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων.


* Γενίκευση της ηλεκτρονικής έκδοσης τιμολογίων και δελτίων αποστολής μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.


* Σημαντική μείωση του ορίου αξίας συναλλαγών πάνω από την οποία θα είναι υποχρεωτική η διενέργειά τους μέσω του τραπεζικού συστήματος. Σήμερα το όριο είναι 1.500 ευρώ και υπάρχουν σκέψεις να μειωθεί στα 300 ευρώ, ενώ γι' αυτό προτείνεται η υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών πληρωμής με χρεωστική κάρτα σε όλες τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών.


* Κατάργηση της θεώρησης βιβλίων και στοιχείων.


* Τήρηση βιβλίων απευθείας μέσω του Taxisnet.


* Γενίκευση της χρήσης του ενός επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού για όλες τις συναλλαγές της επιχείρησης.


Kαθεστώς «φιλικότερων» ποινών


Το νέο καθεστώς των ποινών θα είναι «φιλικότερο προς τους φορολογούμενους και, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», θα στηρίζεται στο τρίπτυχο «Φόρος - Τόκος - Πρόστιμο».


Ουσιαστικά με βάση το σχέδιο που επεξεργάζονται οι συνεργάτες του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, στις περιπτώσεις που κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει το φόρο εισοδήματος ή κεφαλαίου ή το ΦΠΑ κ.ά., θα καλείται από την εφορία του να πληρώσει το φόρο με έναν πολύ χαμηλό τόκο από 1% έως 10% επί του φόρου που δεν πληρώθηκε ανάλογα με την παράβαση σε πολλές δόσεις (έως 40) και με διαγραφή των προσαυξήσεων (έως 80%).


Ταυτόχρονα οι βασικότερες αλλαγές που θα περιλαμβάνει θα είναι:


* Απόρριψη από τους ελεγκτές των βιβλίων μόνο για σοβαρές παραβάσεις, όχι για τυπικές.


* Εκπτωση 30% από το συνολικό φόρο που καλείται να πληρώσει στην Εφορία όποιος συλλαμβάνεται να παρανομεί, εφόσον καταβάλει εφάπαξ το ποσό της ποινής


* Ακύρωση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εσόδων όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων καθώς και των ποινικών διώξεων για όσους έλθουν σε συμφωνία διακανονισμού των υποχρεώσεών τους (οικειοθελής συμμόρφωση) με εξαίρεση προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».


* Κατάργηση των αυτοτελών χρηματικών προστίμων για την πρώτη φορολογική παράβαση. Το υπουργείο σχεδιάζει να τείνει χείρα φιλίας στους φορολογούμενους που «συλλαμβάνονται» για πρώτη φορά και έτσι δεν θα επιβάλλεται η αυτοτελής ποινή που φθάνει σήμερα μέχρι τα 1.150 ευρώ, ανεξάρτητα από το είδος και την έκταση υπό την προϋπόθεση ότι δεν στοιχειοθετείται πρόθεση για φοροδιαφυγή.


Εντοπισμός «αληθινών» εισοδημάτων


Με το νέο σύστημα ελέγχων που θα εφαρμοστεί ο φόρος που θα επιβάλλεται θα βεβαιώνεται αυτόματα και θα κυμαίνεται από 3%-5% των ακαθαρίστων εσόδων της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία ανάλογα με την έδρα, το μέγεθος και το είδος της δραστηριότητας.


Θα πρέπει, πάντως, να αναφερθεί ότι σε περιπτώσεις που εντοπιστούν φορολογούμενοι να μη δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία, τις καταθέσεις τους κ.λπ., τότε θα υπάρχουν αυστηρότερες κυρώσεις σε σχέση με αυτές που ισχύουν σήμερα, αφού θα προβλέπεται ακόμη και η δήμευση περιουσιακών στοιχείων.


Προς την κατεύθυνση εντοπισμού πάντως των πραγματικών εισοδημάτων αναμένεται να συμβάλει και η ηλεκτρονική δήλωση «πόθεν έσχες» που σχεδιάζεται για όλους από το 2013, αλλά και το ηλεκτρονικό «μάτι» που στήνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε μετοχές, καταθέσεις, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, δάνεια, αλλά και σε όλες τις συναλλαγές με τράπεζες, χρηματιστήρια, ιδιωτικά και δημόσια θεραπευτήρια και κλινικές των Ταμείων ασφάλισης, επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και εταιρείες ύδρευσης.


Πηγή: H Ναυτεμπορική, 8.10.2012
 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.